lördag 14 december 2019

Lucka 14: kristendomens första martyr


Vi sjunger fortfarande om kristendomens första martyr.
I nordisk variant blev Stèfanos eller Stefanos till Staffan.

Och från tjänare hos kung Herodes blev Staffan stalledräng. 
Herodes? Det var killen som kände sig hotad av ryktet om att Messias var född och lät döda alla gossebarn upp till två års ålder i Betlehem med omnejd.

Gissa vem som såg Betlehemsstjärnan först av alla? 
Och vem som förstod vad det betydde?
Japp. Staffan.

När han berättade för Herodes om fenomenet så tog kungen det först lugnt.
Det var ju lika troligt att en messias blivit född till jorden som att den stekta tupp som Herodes just smaskade på hoppade upp och började gala.

Hoppsan!


Här ser vi Staffan knäböja vid Herodes bord med en sällsynt piggelin stekt tupp.

I Skandinavien gör vi vår egen variant av legenden om Staffan.
Det är julnatt och Staffan har ridit ut till en källa för att vattna Herodes hästar.
En av hästarna stegrar sig förskräckt när den ser Betlehemsstjärnans starka sken speglas i källan och vägrar att dricka av vattnet.
Kyrktaket i Dädesjö kyrka i Småland (som du ser överst i inlägget) berättar på charmigaste vis hur det såg ut.

Nordiska museet berättar om Staffan och om de svenska kyrkliga föremål som visar Staffan.

Och SVA gör sin egen tolkning i sin välarbetade och fina adventskalender i år:


Visa det här inlägget på Instagram

🐎 Lucka 13 – Streptococcus equi 🐎 Melodi: Staffan var en stalledräng 🐎 Staffan var en veterinär, vi tackar nu hans hjärna. Han hjälper dina hästar när du smittskyddet vill värna. Hästen snorar – smittar den? Mularna på hästarna de stänka! 🐎 Staffan är en visionär, vi tackar nu hans hjärna. Han provtar hästen här och där och stoppar kvarkan gärna. Ingen smitta sprides än hästarna på karantän är ställda. 🐎 Utbrott av kvarka, som orsakas av bakterien Streptococcus equi, förekommer årligen på hästar i Sverige. Visste ni att Staffan, vår stalledräng, eller Stefanus som han egentligen heter, är hästarnas beskyddare? Enligt legenden i det medeltida Skandinavien rider Staffan ut till en källa för att vattna Herodes hästar. En häst vägrar att dricka eftersom den sett avspeglingen av Betlehemsstjärnan i vattnet. Skulle bäste fålen apelgrå träffat dagens Staffan så hade han kanske fått diagnosen kvarka, för den ger ont i halsen och svårigheter att svälja. Och Staffan hade öst upp vatten med skällan till grållens egen personliga hink, för kvarka kan smitta via vatten till andra hästar. 🐎 Läs mer på www.sva.se 🐎 Foto 1: Gittan Gröndahl/SVA Foto 2: Karin Hidman/SVA 🐎 Syntolkning foto 1: En apelgrå hästmule med gult kladdigt näsflöde. Syntolkning foto 2: En rund platta med bakterieodling som föreställer hästhovar. Hästhovarna är ritade med själva bakterien Streptococcus equi. 🐎 #adventskalender #smitta #bakterie #laboratorium #bakterieodling #SVASweden #agarart #mikrobiologi #kvarka #julkalender #hästsjukdom #microbiology #biomedicinskanalytiker #veterinär
Ett inlägg delat av SVA (@sva)

Staffan har namnsdag 26 december.

Tänkte det kunde vara kul att berätta lite om stalledrängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar