onsdag 22 januari 2014

Iiiiihhhh, pälsätande lössDet är bara att inse. Juppes "mjäll" är nog trots allt pälsätande löss. Blev lite fundersam efter kamningen igår och googlade på allt jag kom över. Jodå. Såhär ser pälsätande löss ut i äggform. Vissa av stråna ser ut att vara tuggade mitt av. Lite malätet sådär.
Dessutom upptäckte jag de här kala fläckarna i pälsen. Också typiskt för pälsätande löss. Stackars snuppi, jag som smorde in smetig salva på det här igår, hoppas det lindrade klådan i alla fall.

Jahapp. Vad göra?

Det finns inget som tar pälsätande löss direkt (som är lagligt att sälja utan recept från veterinär).

Frontline som man kan droppa på katter som får löss funkar tydligen, men det blir ju liksom svindyrt att köpa små kapslar som räcker till en hel häst. Uj, uj.

Ringde till Strömsholms hästklinik. Nja, det bästa är att raka där lössen håller till, eller tvätta med grönsåpa. Och det kan ju vara svårt så här års.

Yep.

Det är ju inte livshotande. Här får funderas. Har du något tips?5 kommentarer:

 1. Kolla med alla du känner om någon har kvar av det numera icke tillåtna medlet Switch Pour On, har hört att det kan hjälpa. Fläckvis rakning låter inte trevligt, han kommer inte se klok ut, fina Juppe!!
  Kram Lotta i e-tuna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, nu är det på gång med en omgång switch. Hoppas nu det hjälper. Det är tydligen skillnad på blodsugande löss och pälsätande, där blodsugande dör av lättare av switchen. Och de pälsätande är mer vanliga. Men vad vet jag? Vi testar. Och håller med, rakning känns inte riktigt rätt ... Kram!

   Radera
 2. Stackars juppe! : ( Enligt jordbruksverket ska man använda ngt preparat som innehåller permetrin eller pyretrin för att få bort lössen. Men du har säkerligen redan varit inne där å kollat.
  Hoppas verkligen att (L)uslingarna försvinner snart och snabbt!

  ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nu har det dykt upp en andra teori, nämligen regnskållor. Hm. Det ska kollas lite noggrannare ikväll av tidigare regnskållsdrabbad hästägare. Hu. Det ena äckligare än det andra. Och så är jag rädd för att Juppe har det jobbigt och kliigt.

   Radera