söndag 6 januari 2019

Ryttarens sittben i fokus - heldagskurs med tema

Jag känner mig både rundsmörjd och mörbultad. I dag deltog jag och Juppe i en heldagskurs på Bäjeby gård.


Vi var helt upplösta i konturerna både jag och Juppe efter kursen. Men glada!

Fokus för kursen var ryttarens sittben. Sittbenens placering och dess påverkan på sits och gångarter.

Underbart härligt nördigt.


Juppe ba: jag känner mig helt sladdrig. Lösskakad liksom. Blububububububu, flipprade han fram med mulen.

Ja. Jag känner likadant.

Förmiddagslektionen ägnade vi åt att verkligen komma åt att få in känslan av våra sittben. Känslan av hur hästens ben puttar undan våra sittben, om vi slappnar av och tillåter det förstås.

Både jag och Juppe kände i våra kroppar hur skönt det är när våra kroppar inte slåss med varandra. Eller, inte slåss som i slåss. Motverkar varandra kanske är mer korrekt.


Det är så härligt när man ändå känner att man fått in en känsla för hästens steg och kropp och en större mjukhet i sin egen kropp.


Vi är ju ändå två högar med ben som ska funka tillsammans.

Och se, när min kropp inte spjärnar emot så händer det saker med pållens steg och aktion. Tänk så skönt det måste vara att slippa det motståndet. Tänk så skönt att ha en tydlig beställare på ryggen. Tölt, tack.Trav, tack.


Det är faktiskt också jätteroligt att få lära känna sin egen kropp. Hälsa på den ordentligt.


Visst. Ibland är det kanske inte så himla kul det man känner, att vänstra höften inte kan göra en rund fin böj som avslutning på att ha flyttats fram av sin hästs bakben.

Inte kul - men intressant. I alla fall jag behöver en puff då och då för att ta tag i det där med träning och stretch igen.

Nu ska här stretchas höftböjare.


Höftböjare, fnittrade Juppe. Förbi och flamsig efter en heldag med tankeverksamhet och fysisk aktivitet i kvalmigt väder.


Tänk att jag råkar ha världens bästa häst. När jag tar det lugnt och förklarar vad jag vill får jag inte bara ett frust som tacksam kommentar utan också utväxling i form av bättre jobb från min kompis.


Och det måste du gå på kurs för att förstå? sa Juppe.

Du, jag ska ta en liten tupplur. Du kan stoppa in ett par godisar under läppen som du hittar nedanför pussfläcken på mulen innan jag går.


2 kommentarer: