fredag 13 februari 2015

Nytt plastbett!

Jag får rysningar när jag läser att det är jättejättebra att byta bett jättejätteofta. Håller hästen pigg och alert och undersökande.

Iiiihhhh.

Jag har aldrig bytt Juppes bett förrns i kväll. Köpte ett sprengerbett i plast från Horze som kom med posten i dag.

Fippla, fippla, mindre ringar än vanliga bettet så förlänga läder-vad-det-nu-heter-med-ett-hål. Jag tror att Juppes mungipor mår bra. Både han och jag var otroligt storögda när han provade bettet. Tugga, tugga, tugga. Misstroende ögon riktade mot mig.

Tror vi är förändringsobenägna både Juppe och jag. Trots det fick vi en otroligt fin stund på ridbanan. Juppe var mer känslig än vanligt och satte halterna så jag nästan satt vid hans öron. Skänkelvikningarna gjordes med militärisk precision. Underligt.

Men - han var också mer spänd än vanligt, så det var lite lögn i helvete att få en mjuk rundning i en volt. Men, men. Man kan inte få allt.

Och så travade vi, jag försökte sitta ned så gott jag kunde och så TITTADE JAG ÅT RÄTT HÅLL. Juppe lufsade på och höll takten och moxade och joxade med bettet och var bitvis tillbaks i sitt gamla eländiga gå på bogen jag. Men det hade jag faktiskt förståelse för.

Helhet = trivsam fredagkväll med Juppe. Vi överlevde ju byte till plast och hela tjiddevippen!

6 kommentarer:

 1. Haha, vi har olika bett på hopptränset och dressyrtränset men de är snarlika ändå... på dressyrtränset har vi just ett sprengerbett (som kostade multum) som kan vara det bästa bett jag ridit på tror jag just för att herr bängelpelle blivit så lugn och fin i munnen - han gillar bettet helt enkelt.. variation är ju bra men det gäller att hitta bett hästen trivs med att variera med annars blir det ju ändå inte bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Läbbigt. Jag tror att Juppe gillade plastbettet, men ska be om utlåtande från ridfröken också.

   Radera
 2. att byta bett ofta är jättebra - men inte för att hålla hästen nyfiken och undersökande. Du vill inte ha en nyfiken och undersökande häst i munnen...du vill ha en trygg och lugn häst som inte undersöker vad den har i munnen. Att byta bett ofta är bra för att ändra på tryckpunkterna och stävja skav, tryck, blåmärken (som kan vara placerade så vi inte ser dom) osv.
  Att växla mellan engelsk nosgrimma, remont eller typ Micklem är också bra av samma orsak.
  Jag har lite olika bett på olika nackstycken/träns och jobbar sällan hästen med samma bett i munnen två gånger på raken. OM man bara jobbar med ett bett är ett rakt bett det "snällaste" (men allt kommer ju ändå ann på handen i andra ändan snöret) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uäh, vi har haft ett tredelat bett så länge vi har varit ihop jag och Juppe. Men jag tror som sagt att plastbettet var okej.
   Men? Vill man inte att hästen ska suga och tugga lite på bettet? Liksom smaka på?
   Å herre gud, byta grimmor också. Ja, det kommer nog det med. Har ridit utan nosgrimma en gång och har kompisar i stallet som rider bettlöst. Tänkte jag skulle testa det också vad det lider.

   Radera
  2. Hästen skall inte smaka eller tugga på bettet, men gärna suga lite på det genom att den går fram till handen i ridning.

   Radera
  3. Gud så spännande det här är! Hur gör Juppe egentligen, nog sjutton joxade han runt en del med bettet. Och det tyckte jag var okej eftersom det var en helt ny grej för honom. Måste byta tillbaks till gamla bettet och kolla hur han beter sig med det. Ah, ständigt dessa nya saker att tänka på och utforska. Roligt.

   Radera