Juppe har slut på tålamod. Han vill SPRIIIIIINNNNGGAAAAA. Han kan inte gå normalt, det räcker att jag andas lite fel så tolkar han det som - gissa det du.
Det gör absolut inget att Juppe vill springa, det är bara det att jag vill ha en avslappnad häst som lyssnar. Jag är ju så rädd att han ska göra illa sig i sin slafsiga iver.
Efter 20 minuter försökte jag ta lite tygelkontakt. Det är i princip omöjligt. Han kastar upp huvudet, ruskar på det, kör ned huvudet till en krulledutt mot bogen. Något känns inte bra.
Så Juppe får ha lång tygel. Precis innan vi ska göra en galoppfattning så kortar jag tyglarna lite. Det funkar sådär. Juppe fattar i alla fall att han får springa, så han springer en halv långsida ungefär. Han saktar alldeles fint och av sig själv av inför böjen på kortsidan. Finemang.
Fläckvis hade vi jätteroligt. Fläckvis blir jag jätteorolig för att Juppe verkar ha det så trixigt med tygelkontakt. Å andra sidan har han ju inga muskler.
På fredag ska vi tillbaks till veterinären igen. Den här gången ska jag jävlar i min låda sminka mig innan, då KAN jag inte börja grina så fort jag får syn på veterinären. Det har blivit som en betingad reflex.
En titt på Chris = tårkanalerna öppnas.
Det är nog inte så mycket att fundera på inför det besöket. Juppe är ju halt, så jag siktar på att ta reda på hur jag bäst kan bygga muskler på honom. Juppe får vara halt och glad. Jag tror inte att veterinären i detta nu kan säga vad Juppe tål att användas till, för att berätta det krävs väl att han är mer musklad?
Väl tillbaks i hagen hade inte Juppe tid med mig.
Här har vi orsaken till att Juppe inte hade tid med mig
Dynan och smågrabbarna får gå i en egen hage med fri tillgång på hö, de behöver äta upp sig lite.
En mycket smal och svältande häst.
Hallå! Var är min hösilageboll?
Att han vill gå på lång tygel skulle jag gissa att är av bekvämlighet. Han har ju fattat att om han visar att han ej gillar att gå med kort så länger du tygeln åt honom. Håll istället kvar tygeln i den längd du vill och släpp tygeln istället när han ger efter så fattar han nog grejen snart. Han har ju knappats tänkt gå med kort tygel när han vet att du kommer låta honom gå på lång tygel om han är körig med den korta liksom ;) Unghästen jag rider nu var lika dan. Så fort man hade tygelkontakt så skulle det slängas med huvudet hit och dit. Men nu har hon fattat att om hon istället rundar halsen lite fint så får hon mera tygel.
SvaraRaderaNja, jag vet inte det jag. Skulle nog gå på din linje med en frisk häst. Nu tror jag det är helt fel. Juppe ska få ha lång tygel tills han är starkare, och så ska det bli skönt att fråga veterinären på fredag. Kan du inte ösa på med mer härliga bilder från Island! Häftiga landskap vill jag se!
RaderaDet är väll ändå framdelen det isåfall är nått problem med. Om han går korekt så arbetar bakdelen mer och avlastar därmed framdelen. Men om han går med huvudet i marken så går han mest troligt på framdelen och belastar således den mer.
RaderaDet är väll ändå framdelen det isåfall är nått problem med. Om han går korekt så arbetar bakdelen mer och avlastar därmed framdelen. Men om han går med huvudet i marken så går han mest troligt på framdelen och belastar således den mer.
RaderaHan jobbar på bra på lång tygel, trampar under sig fint och tar i jämt så det är nog bara finemang.
Radera