tisdag 17 juli 2018

Fölning närmar sig berättar Tinna


Jag får spännande sms från stallägaren tillika ägaren av Tinna från Vidvik som jag fått låna magen på.

Hon rullar sig flitigt för att få skydd mot insekter, håller sig gärna i skuggan. När hon rör sig gör hon det lika värdigt och ståtligt som alltid, men nu med en magnifik buksving.

Underbara Tinna!

Stallägaren som är proffs på att läsa av Tinna berättar att hon fyllt på i juvret, men att juverhalvorna kan bli ännu större.

Som den drottning hon är så blir hon torkad med våtservett varje dag mellan juverhalvorna för att det är så varmt och svettigt och lätt blir geggigt där.

Hon har även släppt och mjukat upp sig vid bäckenet, alltså ungefär som vi människoföderskor gör.

Hjälp så spännande.

Jag är som jag är. Jag är faktiskt en ganska tråkig typ med katastroftänk. Jag vågar inte vara riktigt glad ännu (knäpp i roten). Det är ju så mycket som kan hända, precis som för oss människor.

Majestätiska Tinna, hon tar allt med ro.

Jag har jobbat kväll, men jobbar dag sista veckan före semester. Hoppas jag hinner se Tinna högdräktig innan det är dags att föla.

När vi reste på Island nyligen klämde stallägaren på ett uppmjukat bäcken på ett av avelsstona där, så jag vet hur det känns. Lite dallrigt och inte alls sådär muskelfast som det brukar. Mer som gelé eller hur man ska beskriva.

Annars?

Hå, i går kväll fick jag och Juppe uterittslektion av Matilda. Det känns bara bättre och bättre på Juppes rygg.

Nu är vi i det ljuvliga läget när några polletter vill trilla ned för oss. Juppe har hittat dragläget i tölten, det vill säga bakben på och överlinje - check. Vi orkar inte hålla formen några längre sträckor, men vi har hittat dit.

Så kul.

Vi red sent på kvällen i går, när svalkan smög fram ur skogen och gjorde det drägligt att röra på sig.

I kväll ska jag bara åka ut till Juppe för att promenera honom till en fin liten glänta i skogen där det växer gräs.

Det är mysigt att hänga och Juppe tycker det är mysigt att äta. Win-win.

7 kommentarer:

 1. Så spännande med föl! Ska du fölvaka också? En kompis till mig betäckte sitt sto i år, och jag ser redan fram emot att fölvaka med henne (jag bor granne med stallet, så första parkett :) ) Vad önskar du dig helst, en liten hingst eller ett stoföl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna, gärna, gärna se fölet födas. Fast jag skulle vara en usel fölvakare, jag vet ju inte riktigt vad jag kan hjälpa till med - annat än ringa veterinär. Lite i hemlighet önskar jag mig en kille, mest för att det är praktiskt med tanke på att Juppe är det. Men blir det ett sto som är friskt - så är ju det underbart. Allt som är friskt och välskapt är välkommet. Börjar till och med drömma underliga drömmar om fölet. Det kom ut en röd komet till föl i natt i mina drömmar, en så pigg sak så Tinna lät mig sköta det där med att hålla reda på det. Ha, ha. Underbara vimsiga, stressiga hjärna.

   Radera
  2. Håller tummarna då att du får se hur en röd frisk välskapt kill-komet födds :D Härligt med vimsiga föl-drömmar!

   Radera
 2. Det kan nog vara lätt att få katastroftänk ibland kan jag tro! Men spännande :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Och så skönt när det är över och allt gick bra!

   Radera