Japp. Vi är ambitiösa hästägare/medryttare - så vi ägnade en solig onsdagskväll åt att lyssna på agronom Annica Larsson som föreläste på Ramsjö gård i Kvicksund.
Tre timmar gick faktiskt otroligt fort. Och även om Annica Larsson är anställd vid fodertillverkaren St:Hippolyt så kändes hon mycket trovärdig och okrängig.
Annica Larsson har gjort sin bachelor kring hästars ätvanor och det märks att hon är mycket intresserad och påläst om det hon berättar om. Full koll på forskningsvärlden, och så kunskap nog att kunna ifrågasätta resultat. Najs.
Jag brassar på:
Vatten - hästen dricker 40 procent mer om vattnet håller en temperatur på 8-18 grader. Tempererat är gott alltså. Underhållsbehovet är generellt 2-4 liter per kilo ts.
Man kan räkna med att hästen dricker fem liter vatten per 100 kilo kroppsvikt. Tävlingshästar tre gånger mer.
Råaska - en ingrediens man hittar i innehållsförteckningen på nästan alla foder till häster. Det är här mineralerna finns.
Bete - vänj hästen vid nytt foder över en period om minst två veckor. Gärna mer.
Gräs - stressat gräs blir mer näringsrikt - risken för fång hos hästen ökar. Torka, frost, brist på näring kan stressa gräset.
Halm - det spelar ingen roll om man ger hästen havre-, vete- eller kornhalm. Huvudsaken är att det är bra kvalitet. Havrehalm har bäst smältbarhet, men skördas också sist på säsongen.
Fång - gräs som innehåller fruktan kan vara orsaken, det tror forskningen för tillfället, men det är många faktorer som spelar in. Några forskare menar att gräset innehåller så många näringsämnen på våren att det blir som ett kraftigt foderbyte, som kan orsaka fång. Så något enkelt svar finns inte ännu.
Timotej och alla gräs som slutar på svingel (som blåsvingel till exempel) har låg fruktanhalt (det som kan orsaka fång hos hästen).
Engelskt rajgräs kan hålla höga halter av fruktan.
Kraftfoder - bör utgöra max 30 procent av dieten.
För ett litet tag sedan blev det stor uppmärkamhet kring ett forskningsprojekt vid ridskolan Wången. Där fick hårt arbetande tävlingshästar nöja sig med att äta enbart hö.
- Det funkar jättefint. Men man ska också veta att det var ett hö av excellent kvalitet som de hästarna fick. Det är inte alltid man får tag på det som hästägare, sa Annica Larsson.
Stärkelse - hästen får äta max 1 gram stärkelse per kilo kroppsvikt per måltid.
Mineraler - organiskt bundna mineraler har hög upptaglighet.
Zink - underskott gör att hästen får nedsatt immunförsvar och därmed lättare får parasitangrepp, bland annat. Överskott av zink kissar hästen ut.
Hästens mag-tarmkanal. Hästens magsäck är oerhört liten, den kan innehålla 15 liter hos en riktigt stor häst. Fodret som hamnar i magsäcken tar 45 minuter på sig för att passera.
Tunntarmen - här tar fordret 90 minuter på sig att passera.
Tjocktarmen - här processas fodret i 48-65 timmar.
- Det här betyder att man inte ska smådutta med foder. Hästens naturliga rytm är att äta en timme, och sedan vila en timme. Man förstår ju varför när man vet hur lång tid det tar för maten att passera magsäcken.
Inom fyra timmar bör hästen äta igen för att undvika magsår eller få beteendestörningar. Rejält med ättid är viktigt för hästen.
Det är inte ovanligt att även hobbyhästar har magsår. Annica Larsson gav tipset att aldrig motionera hästen på tom mage. Låt hästen äta hö en timme och gör allt annat först. På tom mage är det lätt att magsaften skvätter upp i övre delen av magsäcken vid till exempel galopp eller trav och skapar irritation eller sår.
Vad är första åtgärden vid fång? Ring veterinär och ställ hästens framhovar i hinkar med iskallt vatten. Byt vatten så att det håller sig riktigt, riktigt kallt. Det här har visat sig kunna hejda sjukdomsförloppet.
Flest hästar avlivas av fång i januari, februari och mars. Varför vet ingen. En teori kan vara att hästarna får minst motion under de månaderna. En annan att hästar som fått fång under sommaren inte visar sig bli bättre, och avlivas.
Japp. Det var det. Superintressant. Och nu ska jag mejla en rad med frågor till Annica som lovat att svara och hjälpa till så gott hon kan.
Höet Juppe får visade sig nämligen innehålla för lite protein, ungefär 20 procent för lite. Så här under sommaren gör inte det någonting, Juppe går ju ute och betar. Men i höst får jag göra något åt saken.
Yep, yep. Gör ni analys av höet era hästar får?
Etiketter
Hjärtat
(463)
Träningsdagbok
(349)
islandshäst
(284)
Vem bestämmer?
(226)
social sol
(184)
Mod!
(164)
Markarbete
(124)
ting och djur som äter hästar
(98)
Inspiration
(93)
Mätt och glad i magen
(84)
Vad vill hon?
(81)
Lilla hoven
(75)
Utrustning
(69)
Mackan
(57)
Oorka
(56)
skador
(54)
Känsla för feeling
(48)
Kurs
(45)
Veterinärfrågor
(40)
Fin i håret
(39)
ridlust
(39)
Longering - fy fan!
(36)
Vänta föl
(26)
straightness training
(24)
#%!#flygfän!
(22)
Titania från Bäjeby
(21)
tävla
(19)
Juppe tipsar! DIY
(17)
vägen till stallet
(17)
Hitta?
(16)
Kunskap
(14)
?
(12)
Jag avgår!
(11)
Kaisa
(11)
Juppe-tv
(10)
massören säger
(9)
Tjocka släkten
(8)
Böcker
(7)
NEJ!
(7)
skotträning?
(7)
tansebissingarna
(7)
Hoppa
(6)
equiterapeut
(6)
Juppe testar
(5)
Köpa häst
(5)
centrerad ridning
(5)
Genus
(4)
Människoyoga
(4)
krama varandra i trafiken
(4)
munnen den ska skratta och vara glad
(3)
tölt
(3)
Djursjukgymnast
(2)
Hitta sadeljävel
(2)
Hästbok för tanter
(2)
Island
(2)
barbacka
(2)
barnbok
(2)
föl 2018
(2)
halsring
(2)
islandhäst
(2)
Elektronisk hästägarförsäkran
(1)
karin wåhlin
(1)
torsdag 24 april 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar