torsdag 6 mars 2014

"Med bomlöst kan det inte gå fel"Igår kväll kom sadelinpassaren Peter Winslow till stallet.

Kan verkligen rekommendera att anlita en sadelinpassare som själv inte säljer sadlar av något märke. Jag fick ett så gott intryck av Peter. Lugnt och metodiskt kollade han igenom Juppe och berättade under tiden vad han tittade på så att vi kunde hänga med.

Det blev som en miniclinic mitt i alltihop.

Han gick över allt från hur musklad hästen är över ryggen till muskler som blir överutvecklade om hästen jobbar fel. Juppe har som två små kuddar precis nedanför bogbladen. Mina härliga stallkamrater har sagt att det är depåer av rent fett på min vackra häst.

- Det här är fett och muskler, de har blivit så här stora för att hästen går för mycket på framdelen.

Juppe och jag ska alltså få Juppe att använda motorn - bakdelen mer. När han börjar göra det så kommer "kuddarna" att rätta till sig.

- Islandshästar och arabhästar är svårast att hitta sadlar till. Islandhästen generellt har kort rygg och är runda.

Jag berättade att jag tycker att Juppe visat missnöje när jag sadlat honom senaste månaden. Och med missnöje är det på Juppenivå, ett bakben som höjs lätt och sedan lugnt sätts ned igen.

Winslow lade på min bomlösa Tönn på Juppe. Han visade var bogbladen slutar och var sadeln absolut inte får ta i där bak, där revbenen slutar. Sadeln var på snöddevippen för lång, tack vare att kloka Sara sa åt mig att beställa en 17,5 tum så hamnar jag ändå rätt på sadeln - inte för långt bak.

Peter Winslow tog ett rejält grepp bak på sadeln och bände upp den från Juppes rygg. Han ville bevisa för mig att sadeln omöjligt kan vara för hård för Juppes rygg. Det gick ganska lätt att få sadeln att ge efter.

Det är alltså sadeln som anpassar sig efter Juppe istället för tvärtom. Det är ju bra. Och kanalen var tillräckligt bred och bossorna lagom.

Kort sagt, sadeln är helt okej för Juppe.

- Med en bomlös kan det inte gå fel. Vissa säger att ryttare med dålig balans inte ska ha en bomlös sadel, men jag säger - ge en vinglig ryttare en bomlös så hittar ryttaren balansen.

Ack så trösterikt.

Jag berättade också för Winslow att jag bytt ut min franska gjord som har en bred platta mot hästens mage som fördelar trycket mot en stum neoprengjord.

- Varför?

Jo, jag har läst på olika forum om att bomlösa sadlar inte ska användas med resårsadelgjord, det blir blir sladdrigt och det är lätt att dra gjorden för hårt.

- Absolut inte. Franska gjordar eller gjordar av samma typ, det börjar komma mycket billigare nu på Hööks och Börjes, ser till att sadeln håller sig på sin plats och inte glider fram. Det är viktigast av allt, att sadeln håller sig där den ska och hästen får bogfrihet.

Winslow demonstrerade hur hästar ser ut som vid varje steg får knuffa sadeln bakåt med bogmusklerna, och hur det känns i sadeln när en häst gör så.
Sedan var det hopp ut i ridhuset för att sitta upp och visa hur sadeln funkar på hästen. Juppe och jag lunkade runt varv på varv.

Vi bytte varv och fick rida bort från Peter Winslow i en rak linje och mot honom.

Han såg direkt att jag är svagast på vänster sida. Men - han såg också att sadeln höll sig utmärkt på sin plats när den franska sadelgjorden var åtdragen flera hål tajtare än jag vågat göra.

Och - istället för att dra främre remmen genom hylsan på vojlocken lämnade han den utanför. Hylsan är nämligen lite felsydd och tvingar man ner remmen i den vinkeln så ser en till att dra fram sadeln.

Jag är supernöjd. Nu slipper jag tänka på att sadeln kanske inte är rätt till Juppe, jag har fått bekräftat det jag visste - att vi måste få Juppes bakdel med oss, att min bakdel funkar till sadeln och att gjorden är bra.

Lärdom grande: sadla ännu längre bak. Och tvinga inte sadelgjordsremmarna genom vojlocksnörpen bara för att det ska se prydligt ut. Sprätta bort och sy fast på rätt ställe eller strunta i att dra igenom båda remmarna.

- Du har en fin Totto, det där kommer att funka fint för er. Han kommer inte att gå sönder av sadeln. Du kanske har lite dåligt självförtroende, var Winslows analys.800 kronor per häst kostade det att anlita experten Winslow. Nu är jag nöjd och lugn, och unghästägarna har fått veta att deras sadlar tänkta för grabbarna passar helt utmärkt.

9 kommentarer:

 1. Fettdepåer?? Måste vara ont förtal bara!! Men kul att läsa, och bra att ni fungerar ihop, du, Juppe o sadeln! Jag har hört att "det är inte bra att bara rida i bomlös" för bommen ska ju fördela trycket över ryggen...sa han något om det? Eller du kanske varierar??
  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näej, de tycker att Juppe är för tjock. Men det var skönt att höra att det inte bara är fett utan också muskler.
   Winslow sa att jag verkligen inte är något problem för hästen att bära, jag väger max 60 kilo, vanligtvis 57-58 kilo. Och han sa att det är inte ett problem för hästen att sadeln är bomlös, utan mer problem om den har bom och inte passar. Han insisterade på att jag inte skulle vara oroad, och det kändes bra!

   Radera
  2. Ska förtydliga, det absolut viktigaste är att kanalen är lagom bred - varken för vid eller för smal, och att bossorna hamnar på rätt ställe på hästens rygg. Där ska man vara noga. Och där funkade sadeln jättefint på Juppe.

   Radera
 2. Meeen han är ju INTE tjock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är du och jag och Juppe mot världen Evelina! Alla andra har bestämt sig för att Juppe kan gå ner i vikt.

   Radera
 3. är lite nyfiken på din sadel, skulle du inte kunna lägga upp ett kort på den bomlösa på juppes rygg för oss nyfikna att se? vad är det för märke och modell? : )
  mvh/sarah

  SvaraRadera
 4. Intressant inlägg :) lärde mig något nytt det där med fett depåerna att det kunde vara ett tecken på att hästen går på framdelen för mycket :) Med vänlig hälsning http://nouw.com/timelesselegance

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, i alla fall enligt denna man. Och jag tror nog det stämmer i alla fall i Juppes fall. :-)

   Radera