måndag 5 juni 2017

En hel helg med straightness, hur låter det?

21 augusti 2016:


Så här såg Juppe ut när jag kom för att jobba med honom i dag. I går bara orkade jag inte, clinicen på Rotbrunna som skulle ha slutat klockan 18 åkte jag från klockan 19 och då var ett ekipage kvar.
Här kan du se lördagens inledande teorilektion med Marijke de Jong. Hon är så enormt spännande som person, en urkraft som på tre år har blåst liv i en system för att träna hästar som hon kallar Straightness training.
Nu har jag samlat på mig lite clinics under mina få hästägarår. Men det har varit kunskapstörstande år.
Jag har kommit fram till slutsatsen att alla system är bra system, bara de funkar hjälpligt för dig – och det är ingen nackdel alls om du har en tränare som bor relativt nära.
Det finns riktigt bra hästkännare inom många discipliner och inriktningar numera, och jag tror att alla har kommit fram till ungefär samma sak. Fast sätten att nå dit är lite olika.
Marijke har ju gjort det smarta att hon håller kurser över nätet. Där tror jag hennes absoluta storhet finns. Eleverna filmar sig och får bedömningar på distans. Perfekt om man till exempel bor i Finska Karelen som faktiskt en av kursdeltagarna gjorde (först fem eller sex timmar i bil med trailer bakom, sedan 12 timmar på färja och sedan en timme med bil och trailer från Stockholm till Rotbrunna – så kunskapstörstande är vi hästmänniskor ibland).
Clinicen var värd varenda krona (1 400 som fotfolk). Det var den första clinic jag varit med om som fokuserade en hel dag på arbete från marken. Suveränt!
Har man inte kvalitet när man står på backen får man det heller inte när man sitter upp. Säger sig självt.
Jag är för trött för att skriva mer, tänkte mer spotta ur mig sådant som fastnade i mitt huvud framöver. Jag tog inte en enda anteckning, det ska bli kul att se vad som kommer ut.
Och ni som tittar på videon (gör det – det är bra!) kan ju gissa vilken typ av hästägare jag är. He, he. Och vilken av typerna är du själv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar