onsdag 11 december 2013

Juppe fattar inte vitsen med tyglarHoppade upp jädrigt taggad till stallet idag. Dressyr is the shit!

Nehej. Ingen ritt på ridbanan, tur då att det finns ett litet ridhus.

Juppe var stel som en pinne. Inte hispig eller jävlig eller så, helt enkelt bara en pinne med huvud och svans på.

Böjd efter det lilla runda ridhuset? Näej. Nästan tvärtom på något sätt, huvudet pekade ut mot väggen, istället för tvärtom. Här började jag tvivla på min inre Kyra.

Grejen är att jag inte riktigt vet vad jag ska göra för att hjälpa Juppe förstå. Här är det liksom inte små tygeltag som han lyssnar på. Grabben måste på fortbildning, så är det bara. Och innan dess måste vi ta lektioner.

Juppe är taggad på skänkelvikningar och öppnor och slutor, så vi körde med det. Och med massor av beröm så öppnade det upp för lite annat jobb också. Vi skrittade med det som skulle vara myrsteg (sluta dra mig i munnen, sa Juppe. Jag går så fort jag vill). Ökade tempot, minskade tempot. Testade samma sak i trav.

Jag körde min kyrabadboll i sadeln, den får i alla fall mig att slappna av. Juppe kan trava, nemas problemas. Men att trava i olika tempo är en annan femma. Suck.

Galopperade lite, travade, galopperade igen. Töltade. Juppe ville bryta till trav hela tiden, då blev jag sur. Det blev galopp istället. Till slut fick vi till en schysst tölt i båda varven, då bröt vi.

Jag fattar att det är lite knepigt för Juppe att hålla till på den tämligen lilla volten i ridhuset. Men - han lyssnar skitdåligt. Och jag lider mer och mer när jag använder styggare och styggare tygeltag. Buäh. Tips?

6 kommentarer:

 1. Låter som min Tindur...han blir lite uttråkad o nonchalant då får man se till att han blir på hugget. Jag brukar träna korrekta halter, upp i tölt, ner till skritt,halt osv. för att få igång hjärnverksamheten. Öka o minska tempo är ju toppen. Det måste liksom hända något hela tiden...som att de behöver tänka ( eller nåt :) Ibland får man ta tag ordentligt för att det sen ska gå lättare...jag har samma känsla när jag tar för mycket i hästen...man vill ju inte göra sin pärla illa!! Men dem ska ju också lära sej att lyssna ordentligt... Kram Lotta i E-tuna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta! Puh, får ta en tur i skogen i morrn, vår favortgymparunda tror jag att det blir. Hoppas att någon polett trillat ner hos Juppe också, att det är roligare för honom i morrn. Jag märker ju också någon form av "baksmälla" när jag ridit dåligt och oengagerat någon dag, då kommer det surt efter. Men, i morgon är en ny dag! Tack för trösten!

   Radera
 2. Hur gammal är Juppe och hur utbildad?
  Hur gör du när du böjer honom? VAR i böjningen börjar du uppleva problem?
  (Juppe är välkommen på vidareutbildning om du vill, men du kanske redan har någon som kan hjälpa dig med det?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juppe är sex år, ska fylla sju. Han har grunderna, men inte så mycket mer (tror jag).
   Vilka bra frågor du ställer! Hm, hur gör jag när jag böjer Juppe? Klämmer lite då och då med innerskänkeln tror jag, och försöker lirka lite med innertygeln för att få en liten böj. Det känns som att han vill bestämma över tygeln helt enkelt. Han stretar emot.
   Tack för erbjudandet! Jag har dock redan en påtänkt bidareutbildare av Juppe. Så snällt av dig!

   Radera
 3. för att etablera böjningen - bry dig inte för mycket om ytterbogen ett tag. Bör främst halsen genom att höja innerhand upp mot inner bröst, typ. Ev. kan du även föra innerhand över mot ytterhöft. Så fort hästen gör rätt - släpp efter blixtsnabbt!
  Innerskänkel stöttar upp, lugnt och vikten mitt över hästen.
  Använd dig av koner på banan. Voltövningarna i det här inlägget är bra för att öva böjning: http://splashurl.com/no3uk79
  (Böj hästen på volter runt konerna. Varannan volt till höger och varannan till vänster)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, det där med att höja innerhanden har ridfröken tutat i mig. Jag ska bara komma ihåg det i stunden, men det kommer nog. Tack för tipsen! Nu måste jag gå in på länken och glutta, spännande det här. :-)

   Radera