tisdag 22 oktober 2013

En fantastisk bok om islandshästar

Foto: Therese Windisch/Natur & kultur


Åse Ericson, Rebecka Frey och Lena Lennartsson har verkligen lyckats. Nu har deras bok Islandshästar, skötsel - hälsa - gångarter, kommit ut i en tredje reviderad utgåva.

Senaste forskningsrönen kring till exempel foder är med.

Jag trodde först att den skulle vara tråkig, tänkte att allt i den här har jag säkert läst förut. Men nej, eller ja. Men jag har inte läst det så pedagogiskt och lättförståeligt.

Flera polletter har trillat ned för mig tack vare den här boken. Jag har sträckläst Islandshästar i jakt på kunskap som kan hjälpa mig i mitt hästägande. Det här är också en bok som går att använda som ett lexikon.

Du får allt från fodertabeller och hjälp att räkna ut foderstater till råd om smittskydd och vaccination. Jag kan inte komma på något som saknas.

Just nu är det avsnitten om gångarter som går rätt in i mig. Jag har ägt och ridit Juppe i fem månader och just nu känner jag mig rätt värdelös som ryttare. Tycker inte att jag får till det och tänker till och med ibland melodramatiskt att Juppe skulle ha utvecklats mycket mer med en mer erfaren och skicklig ryttare. Å andra sidan är han en älskad plutt.

Det om det.

Kapitlet om tölt har jag läst om och om igen. Nu förstår jag skillnaden mellan arbetstölt och samlad tölt. Och vad som händer med hästens balans och hur rörelsemönstret ser ut (jag glömmer bort det så fort jag lägger bort boken, men det känns bra att förstå även om jag inte pluggat in det).

Metodiskt benas ut varför en tölt till exempel kan bli passaktig. Jag sitter och tar åt mig oerhört av att för passiv ridning med lång tygel kan leda till att formen blir lång och hästen passaktig. Usch ja. Jag har för lätt för att bara åka med.

Kort sagt. Det här är ett bra bokköp. En oerhört ambitiös och heltäckande utgåva.



På bokus kan du också provläsa lite i boken:

http://www.bokus.com/bok/9789127132115/islandshastar-skotsel-halsa-gangarter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar