tisdag 14 maj 2013

Jisses, red för första gången

"Han är galen och vacker" sa lilla dottern till stallägaren.

Ett litet regnoväder med kraftig blåst och Jupiter gav järnet i hagen.

Hjälp, tänkte jag. Ska jag sitta på den där nu?

Jodå, det gjorde jag. Jag red i padocken alldeles själv. Mycket hispigt till att börja med, men jag försökte göra som säljaren sa: inte mer än ett varv utan att hitta på något.

Så det blev de underligaste volter och snirklar. Och Jupiter slappnade av rätt bra, jag med. Läskigast? En cyklist och en bom som jag absolut inte fick dra för banan med. Då skulle den äta upp honom.

En bra dag helt enkelt. Och gossen blev kammad med nyinköpta mankammen också. Det gillade han inte riktigt, men det sket jag i.

Glömde: igårkväll gick vi ut och gick. Juppe sprang så snällt bredvid mig, och gick, trots att två andra hästar höll på med annat. Som att tölta till exempel. Finfis.

3 kommentarer:

  1. Låter bra! Även smart att aktivera honom och bekanta er från första början :) risken med ny häst och tanken att den ska "få bo in sig" är att man står där med en häst full av energi efter ett par veckors vila och då kan det bli riktigt hispigt istället :) lika bra att köra på och se till att han får röra lite på sig så mår både han och du bra! :)

    SvaraRadera
  2. Tack Guruevie! Ja, känner också att risken finns att jag hispar till mig - blir nervös för att rida helt enkelt. Ikväll tänkte jag följa med på en ridtur i skogen, tror det är aptrist att bara hålla till på en ridbana. Vill ha tips av dig på saker att göra tillsammans med Juppe. Löshoppning? När börjar man med det? Ska man börja med det? Hur gör man en galoppfattning (igår glömde jag allt om allt när jag satt på stackars pållen).

    SvaraRadera
  3. Åh, löshoppa kan du göra när som skulle jag tro :) kanske varannan vecka eller så som variation :) (eller en gång i veckan om du bara tar ett par skutt, det får inte bli för mycket men börja på låg nivå och höj allt eftersom)... kolla om det är fler i stallet som vill löshoppa så kan ni hjälpa till att bygga upp och plocka undan efteråt!!

    Galoppfattning är enkelt... du flyttar fram inner benet och bak ytterskänkel. Har han svårt för fattningarna kan det hjälpa med ett spö - som jag gjorde med Garre. Jag la helt enkelt spöt emot inner bogen för att "visa" vilket ben han skulle leda med :)

    SvaraRadera